Ünnepre hangolódva: 3 ország érdekes adventi szokásai

Ünnepre hangolódva: 3 ország érdekes adventi szokásai

2020. november 27. 14:20:00

Advent első vasárnapjához (november 29.) közeledve megosztjuk veled, általában mivel telnek az ünnepet megelőző napok, hetek a világ különböző pontjain.

Mexikó

Minden évben hívek millióinak részvételével tartják meg december 12-én a Guadalupei Miasszonyunk, azaz Mexikó védőszentjének ünnepét. A lelki felkészülés már december 4-én, a kilencnapos ájtatosság (novena) kezdetén elindul; ilyenkor összefognak a szomszédok, és minden este más otthonában gyűlnek össze közös imádságra, amelyet teával vagy egy atole nevű édes, alkoholmentes itallal és finom süteményekkel zárnak. Emellett kilenc napon át utcai miséken vehetnek részt az emberek, akik ajtódísszel jelzik a pap felé, hogy áldását kérik otthonukra, családjukra.

Fülöp-szigetek

December 16-tól szentestéig tart a Misas de Aguinaldo, amely szerint napkelte előtt, hajnali 4 órakor minden nap mise veszi kezdetét. Az egyetlen szín, amelynek megengedett a viselése, a fehér, és az sem mindegy, mit esznek ezeken a napokon az emberek. A Fülöp-szigeteken élők a kimondottan erre az ünnepre jellemző finomságokat reggelizhetik, például bibingkát (sült rizs torta), puto bumbóngot (lila színű, bambuszcsőben párolt rizsétel) és a salabat nevű gyömbéres teát. Lényeges és elmaradhatatlan dekorációs elem a parol, ami egy csillag formájú lámpást jelent.

Puerto Rico

Puerto Rico a parranda(s) nevű karácsonyi szokásról is ismert. Hasonlóan az amerikaiakhoz, decemberben házról házra járnak a karácsonyi (nem vallási témájú, hanem világi) dalokat éneklő csoportok, ám mivel éjszaka ejtik meg fellépéseiket, nem ritkán felébresztik a lakókat. Mentségükre legyen mondva, előzetesen elejtenek pár jelzést, hogy a ház urai tudják, számíthatnak a látogatásukra. Általában hatalmas, vidám ünneplés kerekedik az egészből, és még a háziúr is beáll az énekesek, zenészek közé.

Mivel idén a tömegeket vonzó ünnepségek nem valósulhatnak meg, a programok szervezői újratervezésre kényszerültek. A Guadalupei Szűzanya napján például kisebb csoportok látogathatják a bazilikát, és virtuális gyertyagyújtásra, illetve imádságra is lehetőséget biztosítanak.

Forrás: internet

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában