Ezért zuhanyzás közben támadnak a legjobb ötleteink

Ezért zuhanyzás közben támadnak a legjobb ötleteink

2020. október 19. 07:45:00

Ha veled is előfordult már, hogy akkor találtad meg a megoldást egy problémára, amikor éppen zuhanyoztál, akkor tudod kell, hogy ennek bizony megvan az oka. A vízsugár nemcsak megtisztít, de kreatívabbá is tesz.

Sokan vannak, akiknek zuhanyzás közben támadnak a legjobb ötleteik, és ez nem véletlen. A ránkzúduló vízsugár nagyon sokat segít abban, hogy megtisztuljunk és nem csak a szó szoros értelmében. Ilyenkor megszabadulunk a feszültségtől és jobban tudunk koncentrálni is egy-egy problémára. Ezért érdemes a zuhany alá állni, ha úgy érezzük, elakadtunk. Íme az okai annak, hogy a zuhanyzás miért segíti a kreatív gondolatok kibontakozását.

1. A legjobb ötletek akkor jönnek, amikor nem gondolkozol

A jelentős ötletek megszületése és a nehéz problémák megoldásai is akkor mennek a legkönnyebben, amikor nem erőlködünk, hanem elengedjük és hagyjuk, hogy valahogyan magától ránktaláljon a megoldás, vagy kipattanjon az ötlet. A zuhanyzás erre azért kiválóan alkalmas, mert a hosszú és fárasztó napok után valóságos relaxációnak számít beállni a vízsugár alá, ilyenkor kiengedjük a gőzt és utat engedünk a szabadon száguldó gondolatoknak. 

2. Növeli a dopamin szintet

A zuhanyzás a legegyszerűbb módja annak, hogy növeljük a dopamin szintünket. Ez a vegyület sok mindenért felelős, szerepe van a munkamemóriában, a motivációban, a jutalom-érzésben és még a mozgás koordinációjában is. Ha igazán jól szeretnénk teljesíteni, akkor hűvösebb zuhanyt veszünk.

3. Megnyugtat

A zuhanyzás megnyugtatja az idegeket, átvitt értelemben is megtisztít, ilyenkor lehetőségünk adódik arra, hogy befelé figyeljünk, és élesebben lássuk azokat a helyzeteket, amik napközben értek bennünket. 

4. Eltereli a figyelmünket, és felvirágoztatja a kreativitásunkat

Az intenzív munka és figyelem nagyon fontos, de ha egy kicsit eltereljük a gondolatainkat, az felfrissítheti az agyunkat és elősegíti a kreativitásunk kibontakozását. Amint nem koncentrálunk görcsösen, az agyunk kap egy kis időt arra, hogy "fellélegezzen", így kreatívabban dolgozhatunk egy-egy probléma megoldásán. 

5. Kreatívabbak vagyunk álmosan

Az emberek általában vagy kora reggel, vagy este zuhanyoznak, vagyis olyankor, amikor még nem ébredtek fel teljesen, vagy már közel van a lefekvés ideje. Sokan gondolják, hogy álmosan nem lehet innovatív ötletekkel előállni, pedig a fáradtság növelheti a kreativitást. Ha ezt összeadjuk a zuhanyzás agyra és testre gyakorolt hatásaival, akkor egyértelművé válik, hogy miért is tusolás közben támadnak a legjobb ötleteink. 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában