Ezért van általában női hangja a telefonoknak

Ezért van általában női hangja a telefonoknak

2020. november 07. 19:15:00

Nap mint nap használjuk a telefonos asszisztenseket, de csak néha gondolkozunk el azon, miért is olyan a hangjuk, amilyen. Itt van rá a válasz.

Nem nehéz észrevenni, hogy szinte az összes telefonos asszisztensnek és beszélő applikációnak női hangja van. A legtöbben talán el sem gondolkozunk azon, hogy ez miért van így, egyszerűen kellemesebbnek, kevésbé zavarónak tartjuk a női hangszínt, pedig ennél azért jóval tudományosabb okai is vannak annak, hogy nem férfi hangot használtak a gyártók. Egyáltalán nem bízták a véletlenre, habár voltak, akik próbálkoztak már mással. 

Szeretjük, ha nem a telefonunk a főnök

A gyártók nem találomra választották ki a női hangot a telefonos asszisztensekhez. Fókuszcsoportokat állítottak fel, nőket és férfiakat egyaránt teszteltek. Kiderült, hogy a legtöbben a női hangot részesítették előnyben, mert kevésbé hangzott parancsolónak, így az emberekben megmaradt az az érzés, hogy habár segítségre szorulnak, mégis maguk oldják meg a problémáikat. Ezzel szemben a férfi hangot inkább utasítónak találták, és habár szeretjük, hogy a technológia a segítségünkre van, szeretünk mi irányítani.

Megnyugtatóbb

Természetesen a különböző emberi hangoknak agyra gyakorolt hatását nem csak a telefonok miatt vizsgálták, de ekkor lett igazán fontos, legalábbis a gyártóknak. A Stanford professzora szerint például sokkal könnyebb megtalálni a sokaknak tetsző női hangot, mint a mindenki számára tetsző férfit. Azt mondják, ez egyszerűen azért van, mert az agyunk úgy van kialakítva, hogy kedvelje a női hangokat. 

Próbálkoztak férfi hangokkal is

A sokféleség jegyében sok vállalat próbálkozott a női hangon túl is színesíteni a palettát. Volt olyan gyártó, aki teljesen semleges hangot adott a telefonos asszisztensnek, vagyis olyat, amit nehezen tudunk férfiként vagy nőként azonosítani, mások a női hang mellett a férfit is választhatóvá tették. Ez egyszerű technikai okok miatt nem igazán működött, mivel az egész rendszert nem alakították át, és azt viszont a női hangra állították be, ezért ezzel működött jobban. 

A telefonos segédeknek valójában nincsen neme

Ha megkérdezzük például Siritől, hogy milyen nemű, azt mondja, hogy nemtelen, ami végülis természetes, hiszen habár szeretjük megszemélyesíteni a telefonos asszisztenseket, ez mégiscsak egy rendszer, aminek olyan hangot adtak, amelyet mindenki kellemesnek talál - írja a Bright Side.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában