Készíts, ne vásárolj: DIY karácsonyi gyertya

Készíts, ne vásárolj: DIY karácsonyi gyertya

2020. november 23. 13:20:00

Az ünnepi hangulat csak akkor lehet teljes, ha apránként felkészíted a lelked az előtted álló időszakra, például kellemes illatokkal.

Csupán néhány nap, és meggyújthatod az első gyertát az adventi koszorún. Megkezdődik a várakozás időszaka, és az üzletekben szóló klasszikus karácsonyi dallamok hallatán végre némi izgalommal sóhajthatsz fel: a csilingelő száncsengőnek hivatalosan is eljött az ideje. Ha a lakásdekorálás, az ünnepi menü megtervezése és az ajándékbeszerző körutak nem készítenek fel kellően a szeretet ünnepére, biztosan megteszi hatását a karácsony illata!

Miért állnál neki gyertyát készíteni, amikor a boltban megvásárolhatod?

Bár időtakarékos megoldás leemelni a polcról egy már kész terméket, több meggyőző érvünk van, amiért megéri vállalkoznod a feladatra. Először is, amit te készítesz, annak tisztában leszel az összetevőivel, így nem fordulhat elő, hogy toxikus alapanyagok kerülnek bele. Keress minőségi, egészségre ártalmatlan, gyógyító hatású illóolajokat, és abból csepegtess a gyertyádhoz, amelyet a legjobban szeretsz! Saját vagy szeretteid ízlése szerint változtathatsz a "recepten", így teljesen egyedivé teheted a gyertyát. Hab a tortán, hogy a díszítésnél is elengedheted a fantáziád, ráadásul újrahasznosíthatsz néhány kihasználatlanul kallódó üvegcsét.

DIY gyertya elkészítése

Erre lesz szükséged: hosszabb kanóc hobbiboltból; kiürült arckrémes tégely, kisebb befőttes üveg, esetleg szilikon gyertyaöntő vagy süteményforma; hobbiboltból szerzett forgácsolt méhviasz/sajtreszelővel felaprított otthoni gyertya; fenyő illatú, fahéjas, narancsos, mézeskalács illatú illóolaj; fém "mérőpohár", edény a viasz megolvasztásához, fém kanál a keveréshez. Dekoráció: ízlés szerint fenyőággal, ünnepi selyemszalagokkal, egész fahéjjal, kötözőzsineggel, vagy bármivel, ami számodra ünnepi. 


Az elkészítés nagyon könnyű: először hőálló üvegedényben olvaszd fel a viaszt vízgőz felett. Ezután következhetnek az illóolajok: 3 csészényi viaszhoz nagyjából 30 csepp, de jó, ha leteszteled, és a saját preferenciád alapján változtatsz a mennyiségen. Az üvegben helyezd el a kanócot, melynek alját először mártsd olvadt viaszba; így a tégely aljára fog ragadni, nem mozdul el. A kanócot illeszd az üvegcse tetejére helyezett pálcikák vagy csipesz közé, hogy ne dőljön el, miközben meleg viasszal öntöd fel a tégelyt. (Légy óvatos, mert a forró viasz sérülést okozhat!) Akár 45 percet is igénybe vehet a kihűlési és megszilárdulási folyamat, azután vágd megfelelő méretűre a kanócot, és kész is vagy. 


Extra tippek: a viasz lehet szójaviasz, amelyet be tudsz szerezni például kézműves ellátókban. A paraffin (a kőolajfinomítás mellékterméke) is alkalmas gyertya előállításához, azonban környezetszennyező!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában