Karácsonyi tipp: Szakértők szerint boldogabbá tesz a korai dekorálás

Karácsonyi tipp: Szakértők szerint boldogabbá tesz a korai dekorálás

2020. november 07. 19:10:00

Az már nem újdonság, hogy októbertől karácsonyi édességeket és ünnepi csomagolópapírokat kínálnak a szupermarketek. Vajon kell ez nekünk?

Úgy tűnik, mintha nem lehetne elég korán elkezdeni a karácsonnyal kapcsolatos tevékenységeket, az ünnepi csomagolópapírok és karácsonyfa díszek például október óta kelendőek a boltokban. Bár még csak november eleje van, nem lepődnénk meg, ha a jövő héten karácsonyi dalok szólnának a bevásárlóközpontok, szupermarketek hangszóróiból. Csak egy dolog miatt van hiányérzetünk, és az nem más, mint a meghitt hangulat. Megvan annak a módja, hogy ezen változtass!

A lakás feldíszítése: kezdd akár már ma!

Az őszi dekorációnak búcsút mondva gyorsan ünnepi díszbe öltöznek az üzletek, ami téged is elgondolkodtathat: tényleg itt van már az ideje, hogy otthonod feldíszítésével megkezdd a hangolódást? A pszichoanalízis szakértője, Steve McKeown azt mondja, miért ne?! A szakember úgy gondolja, minél korábban elkezdődik az ünnepi készülődés, annál tovább tart az izgalom, és azzal együtt a szép emlékek felidézésével járó boldogság. Deborah Serani pszichológus is egyetért, elmondása szerint a dekorálás elkezdése a boldogsághormonként is ismert dopamin termelődését válthatja ki a szervezetben. Tedd hát azt, amit szeretnél, amikor jónak érzed.


Mikor díszíts fát?

Ahány ház és nemzet, annyi szokás. Míg a britek 25%-a már december elején feldíszíti a fáját, nálunk az emberek többsége a karácsonyt megelőző napokig vár ezzel. Valahol a világban az sem szokatlan, ha már Advent első vasárnapján (idén november 29.) áll a díszbe öltöztetett fa, de egyes helyeken kizárólag december 13. után, azaz pontosan 12 nappal karácsony előtt tudják elképzelni a dekorálást. Persze el lehet ettől térni, mindenki maga dönt, van azonban pár hasznos tanács, amit nem árt megfogadnod. Élő fenyőt például ne vásárolj december 1-nél korábban, és ha azt szeretnéd, hogy legalább 4 hetet kibírjon, a beszerzést követően gondozd ugyanúgy, mint bármilyen más növényt, amelyet kintről a meleg szobába viszel. Az öntözésen kivül arra is ügyelni kell, hogy ne a lakás legmelegebb pontjára, hanem inkább az erkélyre vagy egy kevésbé hűtött helyiségbe kerüljön arra a pár napra vagy hétre, amíg ünnepi küldetésének teljesítésére vár.


A vásárlási mánia tetőzése - Így kerüld el!

Ha szeretnéd elkerülni a tumultust, és még időben beszereznéd a díszeket, élelmiszert és ajándékokat, december második szombatja előtt kell cselekedned. Statisztikai adatok szerint ugyanis akkor indul meg a karácsonyt megelőző roham; ilyenkor akár az átlagos négyszeresére is emelkedhet a vásárlók száma. A hosszas sorbanállás elkerülése érdekében használd ki, hogy már most majdnem minden kapható, amire csak szükséged lehet. Az ünnep előtti stresszt is csökkentheted így. 

Tippek, trükkök

Tudjuk, korai még, de amikor majd szeretnél karácsonyi hangulatba kerülni, a lakásdekorálás és a zenei aláfestés mellett arra is figyelj, hogy az ünneppel azonosított illatok jelen legyenek az otthonodban. Ilyen például a fahéj, a szegfűszeg, a narancs és a fenyőillat. Megteremtheted a természetből vett alapanyagokból, de az illóolajokkal és illatosítótt gyertyákkal sem jársz rosszul.

 
Forrás: www.housebeautiful.com

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában