Nem is gondoltad volna, mennyire fontos, hogy hűvösebb szobában aludj

Nem is gondoltad volna, mennyire fontos, hogy hűvösebb szobában aludj

2020. november 23. 09:00:00

Lehet, hogy első hallásra nem tűnik jó ötletnek a hűvösebb szobában való alvás, de valójában számos előnnyel jár: kipihentebbek és fiatalabbak leszünk tőle. Érdemes tenni egy próbát!

A szobában uralkodó hőmérséklet örökös vita lehet a pároknál, ki melegebbet, ki hidegebbet szeretne. Habár abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a szélsőségek nem egészségesek, az, hogy pontosan milyen hőmérsékletű szobában a legelőnyösebb aludni, eddig nagy kérdés volt. Kutatások szerint 19-20 fok körül érdemes tartani a hőmérsékletet, és meglepően sok előnye van annak, ha nem trópusi körülmények között hajtjuk álomra a fejünket. Íme az alacsonyabb hőmérséklet pozitív hatásai a testünkre és a lelkünkre. 

Segít abban, hogy frissek és fiatalosak maradjunk

Az alacsonyabb hőmérsékletű szobában történő alvás elősegíti a melatonin termelését. Ez a hormon segít lerövidíteni az alváshoz szükséges időt, és lehetővé teszi a minőségi pihenést. Ráadásul öregedésgátlóként is szolgál, vagyis a hűvösebb szobában nemcsak jobban alszunk, de fiatalodunk is közben!

Az álmatlanság megelőzésében is segít

Sok kutatás rámutatott arra, hogy az álmatlanság kialakulása sokszor összefügg a test hőmérsékletével. Vagyis ha a kelleténél magasabb, akkor nehezebben alszunk el, ezért is érdemesebb alacsonyabban tartani a hőmérsékletet, ha nem is napközben, de elalvás előtt mindenképpen.

Segít megnyugodni

A magasabb hőmérséklet sajnos azt is jelenti, hogy a testünk több "stresszhormont" szabadít fel. A hűvösebb szoba azonban kordában tartja a kortizolszintet, ez pedig kevesebb stresszt és kellemesebb pihenést tesz lehetővé. 

Csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát

A hidegebb szobában való alvás még abban is segít, hogy csökkentse különböző anyagcserével kapcsolatos betegségek kialakulását, így a cukorbetegségét is, de a szívbetegségeket és a depressziót is megelőzheti. A megnövekedett melatonin csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is. 

A fertőzések kialakulását is csökkenti

A nők számára különösen előnyös, hiszen a bakteriális fertőzések a meleg és nedves helyeken könnyebben alakulnak ki. A gombák is ilyen körülmények között burjánzanak, vagyis a hűvösebb szobában történő alvás és a laza alsónemű viselete megakadályozhatja ezeket a problémákat.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában