10 negatív kalóriás étel, amit akkor is bármikor ehetsz, ha fogyókúrázol

10 negatív kalóriás étel, amit akkor is bármikor ehetsz, ha fogyókúrázol

2020. június 18. 22:00:00

Bár a fogyásra nincs csodarecept, a pluszkilóktól akkor szabadulsz meg, ha egy nap kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint amennyit elégetsz. Mutatunk azonban tíz olyan ételt, amiből kis túlzással annyit ehetsz, amennyit csak akarsz, ugyanis nem hízol meg tőlük.

Negatív kalóriásnak azokat az ételeket nevezik, melyek megemésztésekor több kalóriát égetünk el, mint amennyit maga a táplálék tartalmazott. Bár az a kijelentés, hogy ezeknek az zöldségeknek, gyümölcsöknek pusztán a fogyasztásával fogyhatunk, nem helytálló, azt viszont nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy nem terhelik meg a szervezetünket és bátran ehetünk belőlük egészséges keretek között. Következzék most tíz szuperfood, ami jó barátja minden egészségére ügyelőnek. 

Bogyós gyümölcsök

A málna, az eper, a szeder, az áfonya mind ebbe a csoportba tartoznak, és szerencsére még éppen idényük is van. 100 gramm eperben csak 32 kcal van, a málnában már több, 52 kcal. Igaz, hogy az utóbbinak magasabb a cukortartalma, de cserébe remek C- és K-vitamin forrás. Egy csészényi szederben (43 kcal/100 gramm) pedig benne van a napi rostszükségletünk egyharmada, ráadásul csökkenti a koleszterinszintet és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. 

Alma

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja, szól az angol közmondás. Talán az almáról tudják a legtöbben, hogy kalóriatartalma teljesen elenyésző, pozitív tulajdonságainak listája ellenben sokkal hosszabb. A- és B- vitamin, folsav, magnézium és kalcium is van benne, méregteleníti a szervezetet, segíti a belek és a máj működését. Annak pedig külön örülünk, hogy különböző fajtái egész évben beszerezhetőek a szupermarketekben. 


Brokkoli

A zöldség 100 grammjában alig több mint 30 kcal van, ellenben fehérjében és rostban annál gazdagabb, ezért is szeretik annyira a testépítők. Nem elhanyagolható tulajdonsága, hogy a rákos megbetegedések kialakulását is csökkenti, ha pedig naponta 91 grammnyit eszünk belőle, fedezzük vele szervezetünk napi teljes C-vitamin szükségletét. 

Articsóka 

Ha eddig csak a négy évszak pizzád egyik feltétjeként ismerted ezt a zöldséget, ideje megtudnod, mennyi értékes kincs van benne. Az articsókának magas a rost- és ásványisó-tartalma, fontos kalcium-, magnézium-, vas- és káliumforrás, emellett A-, B1-, B2-, valamint C-vitaminból is van benne bőven. A mediterrán területeken termő articsóka azért a fogyókúrázók nagy kedvence, mert szabályozza az étvágyat, vízhajtó hatású és nagyon alacsony a kalóriatartalma (47kcal/100 gramm).


Uborka

Kevés embert láttunk eddig, aki magában megevett volna egy egész kígyóuborkát, és neked sem ezt tanácsoljuk, inkább csak azt, hogy minél többet fogyassz belőle, akár saláta akár leves formájában is, de ha a vizedbe teszel pár szelet uborkát, már akkor is jót teszel a szervezeteddel. Hogy miért? A növény B-, C-vitamint, foszfort, kalciumot, magnéziumot, káliumot és vasat tartalmaz, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, hidratálja, lúgosítja a szervezetet. Zsíros, pattanásos bőrre pedig remek arcápoló pakolást lehet belőle készíteni. 

Spárga

A spárgában (100 gramm csak 20 kcalt tartalmaz) rejlő folsav és B-vitamin akkor is hasznodra válik, ha sportolni akarsz. Sőt, előbbi fontos szerepet játszik a boldogságért is felelős dopamin és szerotonin szállításáért a szervezetben. Vízhajtó tulajdonságának köszönhetően segíti a méregtelenítést és a vérkeringést is serkenti.

Borsó

A hüvelyesek, például a borsó vagy a bab magas rosttartalmuk miatt sokáig telítettségérzetet okoznak, a bennük rejlő fehérje pedig az izmok építését segíti. A borsó megemésztése ugyanakkor kisebb kihívás elé állítja a szervezetet, ugyanis fel kell törni a hüvelyes héját, hogy a szervezetünk a bennük rejlő vitaminokhoz jusson. Ebből következik, hogy a hüvelyesek fogyasztása közben a testünk rendesen égeti a kalóriákat.

Ananász

Az ananász esetében a legfontosabb a benne található bromelin enzimre felhívnunk a figyelmed, ami segít a zsírégetésben, ezért a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Fontos azonban hozzátenni, hogy a konzerv változatban már nem található meg az enzim, a hőkezelés miatt elvész belőle, ezért fontos, hogy friss ananászt vegyél. Egyes kutatások szerint a gyümölcs az immunrendszert is erősíti. 

Paprika

Hogyan is felejthettük volna le a listánkról a paprikát, aminek C-vitamin tartalma köztudottan magas? Érdemes megjegyezned, hogy a zöld változata kétszer, a piros pedig háromszor annyi C-vitamint rejt, mint a sárga. A népi hagyományban az étvágytalanságot, a skorbutot és az ízületi végtagfájdalmat is ezzel orvosolták. 

Mangó

Zárjuk a listát egy másik trópusi gyümölccsel, a mangóval, ami szintén nyers állapotában tartalmazza a legtöbb vitamint. Hogy pontosan mit is? A-provitamin, B1-, B2- és E-vitamin is van benne, emellett remek kálium-, nátrium-, magnézium- és vasforrás. Jótékony hatással van az emésztésre, segíti a káros salakanyagok távozását a szervezetből. 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában