Az életmódváltás 12 pillére - 1. rész
Az életmódváltás 12 pillére - 1. rész
Életmódváltáson gondolkozol, fogyni szeretnél, vagy csak egészségesebben élni, de nem tudod, hogy hogyan kezdj neki, akkor az alábbi pontok neked szólnak.
Reális célok kitűzése
Sok divat diéta ígér irreális eredményeket, 1 hónap alatt 8-10 kiló fogyást, de ezek hosszú távon nem egészségesek, de nem is tarthatóak.
A reális fogyás hetente 0,5-1 kg.
Legyen hosszútávú, és rövid távú céljaink, így folyamatosan fenntudjuk tartani a motivációt
Étkezz változatosan
Az egyik legfontosabb pillére az életmód váltásnak. 70%-ban az étkezésen múlik a fogyás. Ha kevesebb kalóriát viszünk be, mit amennyit elhasználunk fogyni fogunk, ha pedig több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elhasználunk, hízni fogunk.
Fontos, hogy az alapanyagcsere energiaigényénél kevesebbet fogyasztunk, azaz koplalunk, akkor a testünk elkezdi raktározni az összes tápanyagot zsírként.
Tehát személyre szabott diétára van szükség, így megtudhatjuk, mennyi a napi kalória szükséglet, bele kell kalkulálni a napi aktivitásunkat is. Erre számos kalkulátort találunk már az interneten (www.orvoslexikon.hu).
Legyen változatos, és színes az étrended.
Napi 5x-i étkezés javasolt
Együnk naponta 5x kisebb mennyiségeket, és lehet próbáljuk mindig ugyan abban az időpontban. Ételeinet nyugodt körülmények között fogyasszuk el, semmiképp se kapkodjunk.
Fogyassz friss zöldségeket, gyümölcsöket
Minden étkezéshez fogyasszunk friss és lehetőleg nyers idény jellegű zöldségeket és gyümölcsöket. A gyümölcsökkel viszont vigyázni kell a fruktóz (gyümölcscukor) tartalmuk miatt, így azokat korlátozva használjuk. Inkább a reggeli, délelőtti órákban fogyasszuk.
Teljes kiőrlésű és álgabonák fogyasztása
Kerüljük a fehér lisztes termékeket, és a belőlük készült pékárukat. Helyettük inkább válasszuk a teljes kiőrlésű társaikat.
Az álgabonák gazdagok vitaminokban, szénhidrátokban, és fehérjékben. Ezeket használhatjuk köretként vagy salátákhoz is. Ilyen pl.: hajdina, köles, amaránt, quinoa, chia mag.
Megfelelő zsiradék fogyasztása
Kerülendőek a bő zsírban sült ételek, bolti süteményeket, péksütik.
Salátáinkra kerüljön olívaolaj, lenmagolaj, tökmagolaj.
Sütéshez kókuszolajat használj.
A cikk második részét, itt találod.