Mikor jó a szupermarketben kínált gyümölcs?
Mikor jó a szupermarketben kínált gyümölcs?
A gyümölcsöket, zöldségeket szagolgató, forgatva nyomkodó vásárlók tudják, mit keresnek. Te ismered a trükköket?
Illat, hang, levelek, a szár állapota: mindegyik faktor árulkodó lehet, ha minél frissebb és ízletesebb gyümölcsöt vagy zöldséget szeretnél vásárolni. A piacokon is hasznosítható a lenti útmutató, ám ott lehetőséged van közvetlenül az árustól útmutatást kérni, nem úgy, mint a szupermarketekben. Olvasd el a lenti tippeket, és legközelebb kevesebb eséllyel viszel haza éretlen terméket.
Görögdinnye
Olyat válassz, ami megkopogtatva mély, kongó hangot hallat és enyhén édeskés az illata. A kocsány is árulkodó: zöld, ha a dinnyét éretlenül szedték le, száraz, ha volt ideje megérni.
Ananász
A finom ananász illata édes, a levelei egészségesen zöldek, könnyen eltávolíthatóak. Leszedés után a gyümölcs nem érik tovább, ezért fontos, hogy éretten vásárold meg.
Sárgadinnye
Ha szagolgatás közben édes illat csapja meg az orrod, nagy valószínűséggel finom, mézédes dinnyét tartasz a kezedben.
Avokádó
Ez a tipp inkább a vásárlás után lehet hasznos: mielőtt felvágnád az avokádót, óvatosan távolítsd el a szárát. Sárga vagy zöld színt látsz? Érett terméket választottál! A barna szín ellenben azt jelzi, az avokádó túlérett, talán már elkezdett barnulni a belseje. Ha viszont a szár túlzottan ragaszkodi, és nem tudod eltávolítani, néhány napot még érnie kell.
Banán
Azt mondják, nagyobb mennyiségű banánt jobb nem éretten megvásárolni. Ennek az az egyik oka, hogy a teljesen érett banán hűtőben tárolva gyorsan megbarnul. Az éretlenül zöld színű déligyümölcs pár napos papírzacskós tárolás után teljesen megérik. Fontos: más gyümölcsöktől el kell különíteni, mert felgyorsítja a rothadás folyamatát!
Kiwi
Illata mellett az állagára is figyelned kell. Gyengéden nyomkodd meg, és ha túl puhának érzed, ne vedd meg. Ha nem elég puha, 1-2 nap alatt megérlelheted, például almák és banán mellé csomagolva.
Ismersz még a fentiekhez hasonló praktikákat?